mmmmmmm Crec que començava així…….

TF_Havanerus_Entredosmars_8183

“Entre dos mars” simbolitza un vaixell que solca per les ones carregat de melodies. A través d’aquest viatge per ultramar, ens endinsarem dins del meravellós món de l’havanera. Partirem de la Cuba colonial i navegarem cap a la península Ibèrica. Repassarem aquelles peces que han esdevingut part de la nostra memòria popular, farem atenció a la creació contemporània i per suposat donarem especial importància aquelles havaneres que formen part de la música clàssica i així han obtingut prestigi universal.

PRIMERA PART (Havaneres de saló)

TF_Havanerus_Entredosmars_8205

Aquest és el programa que l’Antoni Mas i jo vàrem presentar. Sabem que per molta gent, quan es parla d’havaneres, ens ve a escoltar i els sona completament diferent del que tenen concebut però de fet no és gens estrafolari. Les havaneres, tal com he dit moltes vegades a Cuba no eren cantades per un grup d’homes. Allà eren cantades per veus líriques, tant de dones com d’homes (potser no tan usual) i eren acompanyades per piano o quartet de corda.

M’agradaria que escoltéssiu aquesta versió, segurament la més antiga, al violí el famós “Paganini Cubano”

http://www.youtube.com/watch?v=sjp9Zi5gzgY

Versió per la prestigiosa Camerata Romeu

Als salons de L’Havana colonial, freqüentats per l’aristocràcia del moment, les danses lentes eren les músiques més típiques, ni molt menys eren anomenades havaneres sinó dansa criolla entre altres noms

És molt interessant saber quelcom més de la cançó havanera segons certs paral·lelismes trobats dins les músiques de la Península del Yucatán (Mèxic). Si ho voleu consultar en aquest enllas hi podreu saber de primera mà coses molt curioses :http://es.wikipedia.org/wiki/Trova_yucateca

L’havanera com tots ho sabem és germana del tango, com a curiositat us puc explicar que la paraula tango (a Cuba) etimològicament significa: Reunió de negres.

I m’agradaria molt explicar que precisament aquesta cosa tan curiosa me la va explicar en Cecilio Tieles, gran músic, pianista amb qui moltes vegades fem un bon tàndem. D’ell i de la seva dona Xiomara Suárez, vull dir que foren dues persones cabdals per la meva introducció dins d’aquest gènere.
Si us llegiu la definició de cada part del concert, que actualment realizo amb Antoni Mas, aqui, veureu que és un tipus de recital ideat per estar als auditoris.

Us convido a fer un recorregut per aquest camí cultural des de l’havana fins a la península, que resulta ser tan interessant des del lloc on comença fins a casa nostra (aportat per tants grups interessants d’havaneres, per fi, també actualment integrats per dones)

TF_Havanerus_Entredosmars_8189

Viatge musical a partir de la Cuba colonial, on les havaneres varen ser considerades música “de saló”, fins arribar a Espanya per incorporar-se al género chico i a la sarsuela i estendre la seva influencia per tot el continent Europeu

 FLOR DE YUMURÍ G. Ankermann
 INTIMA E. Sánchez de Fuentes
 TÚ E. Sánchez de Fuentes

SEGONA PART (Havaneres de ida y vuelta)
Mostra de les havaneres sorgides a Espanya, fruït de la nostàlgia dels ex combatents
De la guerra de Cuba i dels emigrants, també coneguts com a Indianos, que havien tornat dels seus viatges en forma de fortuna.

 LUZ QUE BRILLAS Popular
 NO VUELVO A AMAR Popular
 LA CAÑA DULCE Popular
 LA COLOMBIANA Popular
 ROSINA Popular
 LA GAVINA F. Sirés (piano sol)
*(Adaptacions d’Antoni Mas)

TERCERA PART (Havaneres contemporànies)
Havaneres que mostren l’evolució d’aquest gènere musical a partir de l’aportació dels compositors contemporanis

 DIVERTIMENTO X. Montsalvatge (piano sol)
 CANCIÓN DE CUNA PARA DORMIR A UN NEGRITO X. Montsalvatge
 MIRADA DE MAR A. Mas
 COLORS A. Mas
 HABANERAS DE SEVILLA C. Cano
FINAL (Format d’havanera en el gènere  concert)

Nota: Les fotos del concert són de Toni Foixench

Anuncios