MUSICA POPULAR, MUSICA TRADICIONAL O MUSICA CULTE ? (Que en fem de les etiquetes?)

2015 Expo Irene (din A4)

MUSICA POPULAR, MUSICA TRADICIONAL O MUSICA CULTE ? (Que en fem de les etiquetes?)

Des del meu humil punt de vista, no estic gens a favor de posar títols a la música. Penso que sovint posem moltes etiquetes que fan més mal que ve. Com ho fem per decidir-nos a l’hora de catalogar-la.

Les havaneres i la cançó de taverna és un tipus de cant molt arrelat a casa nostra, ens resulta molt familiar i ha passat de pares a fills, però no hem d’oblidar que a Cuba formaven part d’un tipus de música que no era pas habitual a les tavernes sinó que tenia lloc als salons de la burgesia i als cafès que eren precisament freqüentats per les més adinerades classes de la societat.

També val a dir, que des de sempre hem trobat les havaneres a sarsueles i que molts compositors clàssics han adoptat aquest ritme a les seves obres com podria ser: Ravel, Montsalvatge, White, Sánchez de Fuentes, Bizet o Chabrier, Albéniz, per exemple.

Doncs suposo que per tot això em resulta complicat de fer diferències i posar etiquetes als calaixos musicals.

Tot depèn del mode en què les diferents peces són tractades. Així doncs no hi ha música propera o música complicada. Tal com diria el compositor, músic i president de la Fundació Ernest Morató:  Antoni Mas, “Si la música és ben tractada, sempre és agraïda”.

I després d’explicar-vos una mica el meu pensament personal, m’agradaria fer èmfasis a l’exposició que precisament faran la Irene López i la Irene Sanz. 

“Un moment, una imatge”

Les mirades fotogràfiques d’ Irene López i Irene Sanz, es fixen en els diferents instruments relacionats amb el món de l’havanera. Imatges que són retalls artístics de petits instants musicals. Retrats minimalistes, xics, “com una engruna”, que expressen l’estimació que les dues artistes senten per aquest cant d’anada i tornada.

PELS QUI ENS HI VULGUEU ACOMPANYAR, PRENEU NOTA:

Del Dissabte 4 de Juliol a les 20 hores del vespre,
(just abans de la 49a. Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell) al Teatre Municipal de Palafrugell, i que restarà oberta fins al Dilluns 20 de juliol.

Anuncios