LA VILA DEL PEIX FREGIT

Una mica de Palafrugell segons el nostre estimat escriptor Josep Pla.

JOSEP PLA / VIATGE A CATALUNYA

– Palafrugell, peix fregit ! – Diu el proverbi comarcal. Pensant-hi bé, el mot, incoherent  és d’una estranyesa més aparent que real. (…) No hi fa res que el mot tingui malícia. En boca dels de Torroella o els de La Bisbal, és una manera de dir-nos que ells són més delicats (…). Ells són agrícoles, ben educats i feudals. Nosaltres som industrials, ordinaris i federals. Avui em passejava per les golfes de casa, he trobat un bastó de fusta negre, magnífica, amb un puny de marfil groc. Aquest bastó, -m’han dit a casa- era del teu oncle. Tornant d’Amèrica, s’hi passejava per Palafrugell (…) era un home molt fí. (…) A Palafrugell també som amants de les festes i dels espectacles populars. Què hi farem si ens agrada ballar? Cada diumenge a l’hora del ball popular les parets estucades del Centre Fraternal suen amb una angelical tendresa.

SOBRE EL NOSTRE CARÀCTER

PLA

I que en penso jo de la vila on he crescut ?Amb què s’ha fixat L’Antoni Mas per posar-hi la música a l’havanera : “La vila del Peix Fregit”. 

(…) L’aroma intens del cafè, dóna cos a la paraula. El Fraternal sempre obert els artistes paren taula.                                                                  Pla que escriu un “Quadern gris”, Cuixart pinta dones blaves,                  Candelaria traços fins, com les notes de’n Sirés i en Molinas fa teatre.  Hi ha tertúlia al Fraternal, peix fregit voltant la taula (…)

banyoles_1

baldomer4

Sin_título-18_Medium

123jpg

 

Anuncios