ENTRE DOS MARS


Entre dos mars web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

click-derecho-digital-postPDF

 

Indira Ferrer (soprano) i Antoni Mas (piano) han definit aquest espectacle com un fil de melodies que uneix dos països que són germans: Cuba i España i potser encara més concretament Catalunya ja que és una dels pobles més representatius on van arrelar les havaneres i les cançons d’origen cubà. El fet que siguin cantades per una veu lírica i arranjades amb aquest plantejament clàssic és precisament per mostrar al públic que van néixer als salons de l’Habana colonial freqüentats per l’alta societat de l’època. En un principi eren ballades, més endavant van ser cantades per veus líriques els acompanyaments solien ser petits grups de corda o bé piano. 

EL NOSTRE PLANTEJAMENT

Destaquen se’ns dubte els arranjaments originals en el cas de les havaneres populars que es canten a casa nostra que podem sentir-les amb un tractament molt més elaborat del que estem acostumats si les comparem amb les havaneres que poden formar part d’una cantada o bé d’una taverna. Puntualitzar però que mai s’ha pretès desvirtuar-les.

A QUIN PUBLIC VA DESTINAT

 Podem parlar d’un repertori de cançons que arriba des dels amants de l’havanera als de la música clàssica i perquè no, als més curiosos que pretenen descobrir quelcom que els pugui sorprendre. És un concert proper que busca la comunicació i la complicitat des del principi fins al final amb el públic tot establint un diàleg permanent a través de la nostàlgia i els records d’un temps passat que encara els sentim molt vius. 

DESENVOLUPAMENT DEL CONCERT

Havaneres de saló

Havaneres pròpies dels salons de L’Habana colonial. Escrites per a veus líriques. Autors com : Eduardo Sánchez de Fuentes, Ernesto Lecuona etc.

Havaneres o canciones de “ida y vuelta”

Mostra de les havaneres sorgides a Catalunya. Fruït de la nostàlgia dels –ex combatents de la guerra de Cuba i dels emigrants – coneguts com a Indianos – que havien tornat dels seus viatges en busca de fortuna. Aquestes havaneres que són d’origen popular són tractades de forma original amb arranjaments propis de l’Antoni Mas. La majoria d’aquestes melodies són d’autors anònims.

Havaneres contemporànies

Havaneres que mostren l’evolució d’aquest gènere musical a partir de l’aportació de diferents compositors contemporanis com per exemple : Xavier Montsalvatge o Carlos Cano.

Havaneres dins del gènere líric

Formen part de les òperes més famoses, sarsueles, cançó clàssica i han obtingut un prestigi i popularitat universal. Autors com : Sebastián Yradier, Manuel Penella, George Bizet etc.

click-derecho-digital-post article Punt Avui
palau nova 1Havaneres al Palau de la Música

Indira Ferrer-Morató (soprano) i Antoni Mas (piano), compten amb una important trajectòria en comú.

Indira, interessada per les composicions del mateix Antoni, va  posar el seu punt líric com a element diferenciador en algunes de les seves composicions més contemporànies. D’aquesta manera les va integrar junt amb altres compositors dins del cicle “De nosaltres a vosaltres” en un repertori que la associació ACIMC va elegir-lo com a clausura del mateix.

Junts han actuat a espais com : Palau Música de Barcelona, Cicle de tardor de l’auditori Viader (casa de cultura de Girona), Festival Cicle de Música del País (Musicant), Festival Sons de la Terra a Terrassa, Acadèmia de Belles Arts de Sabadell,  Festival de Santa Cristina de Lloret de Mar, Teatre Candás (Astúries), Auditori Del Gran Casino de Aranjuez, etc. Formen part del patronatge de la Fundació Ernest Morató destinada a la investigació, recopilació de partitures i difusió del gènere de l’havanera.