LA PERLA DE LAS ANTILLAS


 

WEBPERLA

43878562_10156950242792474_3116698440600387584_o

 

La perla de las Antillas és un recorregut panoràmic pel romanticisme en la cançó cubana. Abasta des de la segona meitat del segle XIX fins a les tres primeres dècades del segle XX. El repertori seleccionat aquí el conformen exemples emblemàtics : Ernesto Lecuona, Sebastián Iradier, Jorge Ankhermann,, Eusebio Delfín, Gonzalo Roig etc.

Les melodies que escoltareu us transportaran als cafès de la burgesia cubana de l’època colonial on les senyores i senyors més refinats s’engalanaven per anar a ballar, escoltar i gaudir de la música que estava de moda en aquell moment.

En aquest recital hi trobareu diferents gèneres de cançó: havaneres, guajires, boleros, clau i cançó criolla, lied crioll, romances de sarsuela etc. Peces que en un principi poder ser poc conegudes però que, de manera màgica i de forma quasi immediata esdevenen nostres, segurament per què la seva influència tant musical com poètica ha calat profundament dins de la nostra societat.

Fixeu-vos sinó en l’etern enamorat de Cuba, el cèlebre Sebastián Iradier. La seva cançó “La paloma” és la mes tocada i traduïda a tot el món. L’ha cantat des de l’Elvis , Engelbert Humperdinck  Julio Iglesias, Freddy Quinn, Victoria de los Ángeles, Plácido Domingo, Eugenia León etc.

Aquest és sols un exemple de com l’exotisme de l’illa va ser reflectit en moltes de les seves composicions i és més, podem afegir, per últim, que aquest tresor melòdic segueix essent mare i arrel de gran part de la producció musical de tots els temps. Inclòs la dels nostres dies.

la perla de las antillas 5jpg